Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto baton orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ostatnio dostałam dużo orzechów i wpadłam na pomysł żeby przygotować takie oto batony, bardzo słodkie i bardzo pyszne. Najlepiej smakują gdy mocno stwardnieją, z karmelu zrobi się wtedy taka ciągutka. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać.

Ciasto baton orzechowy

Składniki:

Ciasto baton orzechowy

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 12,5 dag masła lub margaryny

Karmel:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto baton orzechowy

Wykonanie ciasta:

Ciasto baton orzechowy
Z podanych składników wykonujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej folią aluminiową do pieczenia lub papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Wykonanie karmelu:

Ciasto baton orzechowy
Z podanych składników przygotowujemy karmel.

Składniki wkładamy do garnka, chwilę gotujemy, aż masa będzie gęsta i jednolita. Tak przygotowany gorący karmel wykładamy równomiernie na ciasto.

Pieczenie:

Ciasto baton orzechowy
Następnie przygotowane ciasto pieczemy do zrumienienia.

Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony placek studzimy i kroimy w wąskie batoniki.