zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Torcik truskawkowo-orzechowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Na deser proponujemy bardzo słodki tort oblany polewą z batonów czekoladowych

Torcik truskawkowo-orzechowy

Składniki:

Torcik truskawkowo-orzechowy

 

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek
  • 1 duża śmietana
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek zmielonych orzeszków ziemnych
  • 4,5 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 batony Mars
  • 5 łyżek mleka
  • kandyzowane ananasy
  • płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowo-orzechowy
Białka dokładnie ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku. Dalej ubijać i dodawać po łyżce cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie miksować. Na sam koniec dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i bardzo delikatnie wymieszać. Piekarnik nastawić na termoobieg na 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut. Placek ostudzić i przekroić w poprzek na dwie części. Truskawki ( ja użyłam mrożone ) rozmrozić. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra przegotowanej gorącej wody i ostudzić. Rozmrożone truskawki, galaretkę i śmietanę zmiksować i rozsmarować na jednej części placka. Przykryć masę drugim plackiem. W kąpieli wodnej rozpuścić batony, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Powstałą polewą polać ciasto, udekorować płatkami migdałowymi i kandyzowanym ananasem.