aga1

aga1

Kuchcik
[Przepisów: 3]

CIASTO orzechowe z masą brzoskwiniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto orzechowe jest wypiekiem wykwintnym, podawanym przy uroczystej okazji. Dodatek brzoskwiń spraweia, że ciasto jest wyjątkowo dobre.

CIASTO orzechowe z masą brzoskwiniową

Składniki:

CIASTO orzechowe z masą brzoskwiniową

 

  • orzechów, 8 łyżek cukru, 6 łyżek bułki tartej, 2 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • pudru, 6 żółtek, 1 łyzka mąki kartoflanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 duża puszka brzoskwiń.

Sposób przygotowania:

CIASTO orzechowe z masą brzoskwiniową
Oddzielamy białka jaj od żółtek.Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.Kiedy piana zacznie się rwać dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru w trakcie ubijania. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bułka tartą. Wsypujemy delikatnie do dobrze ubitej masy jajecznej. Na końcu wsypujemy delikatnie partiami orzechy. Ciasto wykładamy na dużą formę, wyłożoną papierem do pieczenia i wykładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu okrawamy brzegi nożem, wykładamy ciasto i pozostawiamy do ostudzenia. Po całkowitym ostudzeniu, przekrawamy ostrym nożem na dwa placki. KREM: Sok z brzoskwiń przelewamy do naczynia 1 szklanka.W części rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę soku gotujemy i na wrzątku gotujemy budyń z rozpuszczonej mąki. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. W trakcie ucierania dodajemy po jednym żółtku. G dy masa jest juz jednolita i dośc puszysta, dodajemy nadal ucierajac po łyżce zimnego budyniu. U cieramy do chwili, aż uzyskamy puszysty krem. brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do masy. 1 wersja ciasta:Połowę masy wykładamy na orzechowy spód i przykrywamy drugim plackiem orzechowym. Wykładamy resztę masy . Całość możemy zalać galaretką lub polewą.