Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1120]

Sernik dyniowy z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dynia to niekwestionowana królowa października. Znajduje ona szerokie zastosowanie w kuchni - można ją wykorzystać i do dań wytrawnych, i do deserów. Ja dodałam ją do sernika - dzięki dyni ciasto zyskało piękny złocisty kolor. Całości dopełnia mango.

Sernik dyniowy z mango

Składniki:

Sernik dyniowy z mango

Na kruche ciasto:

Na masę serową:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy z mango

ETAP 1:

Sernik dyniowy z mango
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy mango pokrojone w kostkę

Przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy żółtko i masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej prostokątnej blaszki. Ciasto nakłuwamy i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C.


W międzyczasie przygotowujemy mango: myjemy je, obieramy, usuwamy pestkę, owoce kroimy w kostkę i układamy na kruchym cieście.

ETAP 2:

Sernik dyniowy z mango
Przygotowujemy puree z dyni, które dodamy do masy serowej

Przygotowujemy puree z dyni. Dynię pozbawiamy skórki i pestek, kroimy w kostkę, wkładamy ją do garnka i zalewamy odrobiną wody. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, aż dynia zmięknie. Następnie dynię blendujemy na gładkie i gęste puree.

ETAP 3:

Sernik dyniowy z mango
Do masy serowej dodajemy puree dyniowe, miksujemy

Przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy 2 całe jajka + 4 żółtka. Z pozostałych 4 białek ubijamy pianę.

Do żółtek i 2 całych jaj dodajemy cukier, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy ser i 2 budynie, miksujemy. Następnie wlewamy mleko i olej, delikatnie miksując. Do masy serowej dodajemy puree z dyni, miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

ETAP 4:

Sernik dyniowy z mango
Masę serową wylewamy na kruche ciasto i pieczemy

Masę serową wylewamy na kruchy spód.

Sernik pieczemy w 180 st. C przez 60 minut. Następnie ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.