Sposób przygotowania:
Sernik dyniowy z mangoETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy żółtko i masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno dużej prostokątnej blaszki. Ciasto nakłuwamy i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C.
W międzyczasie przygotowujemy mango: myjemy je, obieramy, usuwamy pestkę, owoce kroimy w kostkę i układamy na kruchym cieście.
ETAP 2:
Przygotowujemy puree z dyni. Dynię pozbawiamy skórki i pestek, kroimy w kostkę, wkładamy ją do garnka i zalewamy odrobiną wody. Gotujemy, mieszając co jakiś czas, aż dynia zmięknie. Następnie dynię blendujemy na gładkie i gęste puree.
ETAP 3:
Przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy 2 całe jajka + 4 żółtka. Z pozostałych 4 białek ubijamy pianę.
Do żółtek i 2 całych jaj dodajemy cukier, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy ser i 2 budynie, miksujemy. Następnie wlewamy mleko i olej, delikatnie miksując. Do masy serowej dodajemy puree z dyni, miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
ETAP 4:
Masę serową wylewamy na kruchy spód.
Sernik pieczemy w 180 st. C przez 60 minut. Następnie ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.