zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2414]

Ciasto z mango i masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię ciasta przekładane bo są smaczne ale też ładnie się prezentują. Dziś jedną z mas jest masa na bazie pulpy z mango do której dodałam jabłka i galaretkę cytrynową. Ciasto polecam nie tylko na weekend ale i na święta.

Ciasto z mango i masą budyniową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z mango i masą budyniową

 

  • Biszkopt

 

 

  • Masa budyniowa

 

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier do smaku
  • 250 g masła

 

 

 

  • Polewa

 

 

  • Dodatkowo

 

  • złoto jadalne

Sposób przygotowania:

Ciasto z mango i masą budyniową
Na dnie blaszki ( 24 x 24 cm ) rozłożyć papier do pieczenia i nastawić piekarnik na grzanie na 160 stopni.

Potem ubić białka i dodawać porcjami cukier.

Gdy białka są ubite dodawać po jednym żółtku a potem delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Masę przełożyć do formy i wstawić ją do piekarnika na 40 minut.

Potem biszkopt wystudzić i przekroić na 2 placki.

Około 2/3 mleka zagotować a w pozostałym wymieszać cukier i budyń.

Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszać aby nie było grudek.

Gotować aż budyń zgęstnieje.

Potem szczelnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.

Gdy wystygnie utrzeć masło i dodając porcjami budyń utrzeć gładka masę.

Pokrojone w kostkę jabłka wrzucić do szerokiego rondla, dolać 1/5 szklanki wody i dusić jabłka pod przykryciem do miękkości.

Następnie dodać pulpę a mango i podgrzać a potem dodać galaretki i dokładnie wymieszać.

Wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia.

W rondelku podgrzać składniki na polewę ale bez żelatyny.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć ją z nadmiaru wody i dodać do polewy.

Polewę dokładnie wymieszać z żelatyną i lekko schłodzić.

Pierwszy placek ułożyć w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę budyniową, wyrównać łopatką z ząbkami ( lub gładko ) i wstawić do lodówki na 30 minut.

Potem wyłożyć masę mango i zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.

Na koniec ciasto polać przygotowaną polewą a gdy polewa zastygnie posypać jadalnym złotem.



Ciasto schłodzić w lodówce a na około 30 minut przed podaniem wyjąć je z lodówki i pokroić.
Ciasto z mango i masą budyniową
pierwszy placek umieścić w blaszce i nasączyć go.
Ciasto z mango i masą budyniową
wyłożyć przygotowaną masę budyniową i wyrównać.
Ciasto z mango i masą budyniową
potem wyłożyć masę mango i zakryć drugim plackiem