Sposób przygotowania:
Ciasto z mango i masą budyniową
Na dnie blaszki ( 24 x 24 cm ) rozłożyć papier do pieczenia i nastawić piekarnik na grzanie na 160 stopni.
Potem ubić białka i dodawać porcjami cukier.
Gdy białka są ubite dodawać po jednym żółtku a potem delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Masę przełożyć do formy i wstawić ją do piekarnika na 40 minut.
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na 2 placki.
Około 2/3 mleka zagotować a w pozostałym wymieszać cukier i budyń.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszać aby nie było grudek.
Gotować aż budyń zgęstnieje.
Potem szczelnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
Gdy wystygnie utrzeć masło i dodając porcjami budyń utrzeć gładka masę.
Pokrojone w kostkę jabłka wrzucić do szerokiego rondla, dolać 1/5 szklanki wody i dusić jabłka pod przykryciem do miękkości.
Następnie dodać pulpę a mango i podgrzać a potem dodać galaretki i dokładnie wymieszać.
Wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia.
W rondelku podgrzać składniki na polewę ale bez żelatyny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć ją z nadmiaru wody i dodać do polewy.
Polewę dokładnie wymieszać z żelatyną i lekko schłodzić.
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę budyniową, wyrównać łopatką z ząbkami ( lub gładko ) i wstawić do lodówki na 30 minut.
Potem wyłożyć masę mango i zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.
Na koniec ciasto polać przygotowaną polewą a gdy polewa zastygnie posypać jadalnym złotem.
Ciasto schłodzić w lodówce a na około 30 minut przed podaniem wyjąć je z lodówki i pokroić.
Potem ubić białka i dodawać porcjami cukier.
Gdy białka są ubite dodawać po jednym żółtku a potem delikatnie wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Masę przełożyć do formy i wstawić ją do piekarnika na 40 minut.
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na 2 placki.
Około 2/3 mleka zagotować a w pozostałym wymieszać cukier i budyń.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszać aby nie było grudek.
Gotować aż budyń zgęstnieje.
Potem szczelnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
Gdy wystygnie utrzeć masło i dodając porcjami budyń utrzeć gładka masę.
Pokrojone w kostkę jabłka wrzucić do szerokiego rondla, dolać 1/5 szklanki wody i dusić jabłka pod przykryciem do miękkości.
Następnie dodać pulpę a mango i podgrzać a potem dodać galaretki i dokładnie wymieszać.
Wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia.
W rondelku podgrzać składniki na polewę ale bez żelatyny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć ją z nadmiaru wody i dodać do polewy.
Polewę dokładnie wymieszać z żelatyną i lekko schłodzić.
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę budyniową, wyrównać łopatką z ząbkami ( lub gładko ) i wstawić do lodówki na 30 minut.
Potem wyłożyć masę mango i zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.
Na koniec ciasto polać przygotowaną polewą a gdy polewa zastygnie posypać jadalnym złotem.
Ciasto schłodzić w lodówce a na około 30 minut przed podaniem wyjąć je z lodówki i pokroić.