Sposób przygotowania:
Ciasto dla babciPrzygotowanie biszkoptu ciemnego:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Ubitą masę łączymy z sypkimi składnikami przesianymi przez sitko. Na samym końcu mieszamy dodając powoli wodę. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie biszkoptu jasnego:
Biszkopt jasny sporządzamy dokładnie tak samo jak biszkopt ciemny z wymienionych wyżej składników. Przelewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie wkładki serowej:
Żółtka oddzielić od białek. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemyporcjami zmielony ser i budyń w proszku. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą serową. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i pieczemy ok. 35 min.
Po upieczeniu studzimy w blaszce.
Przygotowanie masy czekoladowej:
Zagotowujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie żółtka i proszek budyniowy. Wlewamy na gotującej się mleko. Mieszając gotujemy gęsty budyń. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącego budyniu połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy aby czekolada się rozpuściła. Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Przygotowanie musu:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Mango z puszki odsączamy dokładnie na sicie. Miksujemy na gładką masę. Mieszamy z tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy kolejno:
nasączony biszkopt kakaowy,1/2 masy czekoladowej, wkładka serowa,1/2 masy czekoladowej, nasączony biszkopt jasny,tężejący mus z mango. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało.
jagoda59
Agnieszka Rec
Dziękuję bardzo i polecam :) Pozdrawiam serdecznie :)
Polpal
Agnieszka Rec
To na wierzchu ciasta to kwiatki jadalne pierwiosnki z opłatka i listki melisy też jadalne......tulipany z boku w celach dekoracyjnych by podkreślić wagę tego wyjątkowego dnia :) Pozdrawiam :)
zbysiowa
Agnieszka Rec
Dziękuję....proszę się poczęstować.....ciasto mimo ,że jest pracochłonne to warto go upiec,ponieważ jest bardzo dobre....polecam :)