Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Ciasto dla babci

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lekkie, wilgotne ciasto przekładane masą z białej czekolady z wkładką serową i musem z mango. Upieczone od serca na Dzień Babci.

Ciasto dla babci

Składniki:

Ciasto dla babci

na biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

na biszkopt jasny:

na wkładkę serową:

  • 70 dag sera białego 2 razy zmielonego
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 5 jajek
  • 12 dag masła
  • parę kropli aromatu cytrynowego

na masę czekoladową:

na mus :

  • 2 puszki mango
  • 2 galaretki pomarańczowe

dodatkowo:

  • poncz z herbaty i cytryny z dodatkiem alkoholu

Sposób przygotowania:

Ciasto dla babci

Przygotowanie biszkoptu ciemnego:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Ubitą masę łączymy z sypkimi składnikami przesianymi przez sitko. Na samym końcu mieszamy dodając powoli wodę. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Przygotowanie biszkoptu jasnego:

Ciasto dla babci
Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z blaszki i studzimy

Biszkopt jasny sporządzamy dokładnie tak samo jak biszkopt ciemny z wymienionych wyżej składników. Przelewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Przygotowanie wkładki serowej:

Ciasto dla babci
Po upieczeniu i wystygnięciu wyciągamy sernik z blaszki

Żółtka oddzielić od białek. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemyporcjami zmielony ser i budyń w proszku. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą serową. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i pieczemy ok. 35 min.
Po upieczeniu studzimy w blaszce.

Przygotowanie masy czekoladowej:

Zagotowujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy dokładnie żółtka i proszek budyniowy. Wlewamy na gotującej się mleko. Mieszając gotujemy gęsty budyń. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącego budyniu połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy aby czekolada się rozpuściła. Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

Przygotowanie musu:

Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Mango z puszki odsączamy dokładnie na sicie. Miksujemy na gładką masę. Mieszamy z tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy.

Składanie ciasta:

Na spód dajemy kolejno:
nasączony biszkopt kakaowy,1/2 masy czekoladowej, wkładka serowa,1/2 masy czekoladowej, nasączony biszkopt jasny,tężejący mus z mango. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało.

Tagi:

okazje ciasta