edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami to przepis na pyszny i zdrowy deser do kawy, herbaty, mleka lub kakao.

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
1. Przygotować rozczyn do ciasta. Drożdże rozprowadzić z ½ łyżką cukru, ½ łyżką mąki i z ciepłym mlekiem. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiać do miski następnie wlać wyrośnięty rozczyn.

3. Dodać cukier waniliowy, ½ łyżkę oliwy, sól, żółtka wraz z szklanką cukru ubite na gładką masę oraz białka ubite na pianę.

4. Wymieszać wszystkie składniki na masę i zacząć wygniatać ciasto dodając stopniowo rozpuszczone i ostygnięte masło. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.

5. Brzoskwinie odsączyć na sitku z zalewy.

6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy.

7. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę i zostawiamy kilka pasków ciasta do udekorowania wierzchu placka.

8. Na cieście układamy brzoskwinie skórką do ciasta, a górze układamy paski w kratkę, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.

9. Ciasto pieczemy w piekarniku w 180º przez 40 minut.

10. Po upieczeniu ciasta opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
pół kg mąki pszennej i pół szklanki cukru na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
pół kostki masła roślinnego potrzebnego do ciasta drożdżowego