Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
1. Przygotować rozczyn do ciasta. Drożdże rozprowadzić z ½ łyżką cukru, ½ łyżką mąki i z ciepłym mlekiem. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski następnie wlać wyrośnięty rozczyn.
3. Dodać cukier waniliowy, ½ łyżkę oliwy, sól, żółtka wraz z szklanką cukru ubite na gładką masę oraz białka ubite na pianę.
4. Wymieszać wszystkie składniki na masę i zacząć wygniatać ciasto dodając stopniowo rozpuszczone i ostygnięte masło. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
5. Brzoskwinie odsączyć na sitku z zalewy.
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy.
7. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę i zostawiamy kilka pasków ciasta do udekorowania wierzchu placka.
8. Na cieście układamy brzoskwinie skórką do ciasta, a górze układamy paski w kratkę, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.
9. Ciasto pieczemy w piekarniku w 180º przez 40 minut.
10. Po upieczeniu ciasta opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem.
2. Mąkę przesiać do miski następnie wlać wyrośnięty rozczyn.
3. Dodać cukier waniliowy, ½ łyżkę oliwy, sól, żółtka wraz z szklanką cukru ubite na gładką masę oraz białka ubite na pianę.
4. Wymieszać wszystkie składniki na masę i zacząć wygniatać ciasto dodając stopniowo rozpuszczone i ostygnięte masło. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
5. Brzoskwinie odsączyć na sitku z zalewy.
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy.
7. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę i zostawiamy kilka pasków ciasta do udekorowania wierzchu placka.
8. Na cieście układamy brzoskwinie skórką do ciasta, a górze układamy paski w kratkę, które smarujemy roztrzepanym jajkiem.
9. Ciasto pieczemy w piekarniku w 180º przez 40 minut.
10. Po upieczeniu ciasta opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem.