katarzyna s.

katarzyna s.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 56]

Ciasto bezowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajne ciasto, smaczne i efektowne.

Ciasto bezowe.

Składniki:

Ciasto bezowe.

 

  • Składniki:
  • 6 szt białka,
  • 1 szklanka cukier,
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 1 szt śmietana 30%
  • Owoce

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bezowe.
Białka ubić na sztywno, dodawać po 1 łyżce cukru pudru ,nie przerywając ubijania, a na koniec dodać sok z cytryny. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, błyszczącą stroną do spodu, na nią położyć papier do pieczenia i wyłożyć masę na bezy. Piec w 120 stopniach przez 1 godzinę, potem zmniejszyć na 100 stopni i piec jeszcze godzinę lub więcej.Beza ma być twarda na zewnątrz, miękka w środku.Śmietanę schłodzić, ubić na sztywno i wyłożyć na zimną bezę. Udekorować dowolnymi owocami.