gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 739]

Ciasto białkowe z makiem i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste ciasto z makiem i gruszką. Delikatne i wilgotne. Idealne na Świąteczny stół i nie tylko. Polecam przepis.

Ciasto białkowe z makiem i gruszką

Składniki:

Ciasto białkowe z makiem i gruszką

 

  • 1 szklanka białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • 1 szklanka mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 średnia gruszka.

Sposób przygotowania:

Ciasto białkowe z makiem i gruszką
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i dalej ubijamy aż będzie lśniące. Masło rozpuszczamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do białek masło i mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką.

Gruszkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką blaszce (12 x 30 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Studzimy, posypujemy pudrem lub dowolnie ozdabiamy.

Smacznego.