ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Białkowe ciasto z makiem- inny piegusek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto które robię co rok po Tłustym Czwartku z białek które zostały po robieniu pączków

Białkowe ciasto z makiem- inny piegusek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Białkowe ciasto z makiem- inny piegusek

 

  • 5 białek
  • szklanka suchego maku
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 5 kropli aromatu rumowego i migdałowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • rodzynki i orzechy ale zapomniałam kupić a z nimi (też po 50 g) jest najlepszy

Sposób przygotowania:

Białkowe ciasto z makiem- inny piegusek
Białka ubijamy na sztywną pianę a potem dodajemy po kolei pozostałe składniki ciasta i mieszamy mikserem na małych obrotach chwilkę. Wylewamy na blaszkę (tortownica 26 cm) wyłożoną pergaminem. Pieczemy pół godziny do suchego patyczka w temp. 190 stopni. Po upieczeniu jak wystygnie posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem
Białkowe ciasto z makiem- inny piegusek
Widać tu składniki którego dodajemy do ubitych na sztywną pianę białek
Białkowe ciasto z makiem- inny piegusek
Widać tu składniki którego dodajemy do ubitych na sztywną pianę białek
Białkowe ciasto z makiem- inny piegusek
Wszystkie składniki mieszamy na niskich obrotach mikserem

Tagi:

mak