jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Białkowy placek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto jest wynikiem mojego experymentownia w kuchni. Nazwałam go białkowiec gdyż zarówno ciasto makowe jak i kokosowe bazuje na obecności białek.

Białkowy placek

Składniki:

Białkowy placek

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Wkładka makowa:
  • 20 dag margaryny,
  • 1 szklanka białek,
  • 20 dag cukru,
  • ¾ szklanki suchego maku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kopiata szklanka mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Beza białkowa:
  • 4 białka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 20 dag kokosy,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej.
  • Masa kawowa:
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • Spirytus do smaku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Białkowy placek
WKŁADKA MAKOWA-Margarynę topimy i studzimy. Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Jeśli piana z cukrem jest już dobrze roztrzepana dokładamy do nich na zmianę mąkę z proszkiem, mak oraz wlewamy margarynę. Ciasto pieguskowe pieczemy w 180˚C prze około 30 min. Studzimy. 

BEZA Białka ubijamy, dokładamy cukier. Na koniec, do dokładnie ubitej piany wsypujemy kokos wymieszany z mąką i proszkiem. Pieczemy beze w 180˚C przez 30 min. MASA Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę oraz alkohol. Przełożenie: •Ciasto makowe, masa, beza kokosowa.