Sposób przygotowania:
Placek niebo-piekło
Białka należy ubić z solą na sztywno. Dodajemy porcjami cukier i ubijamy cały czas. Zmielone orzechy mieszamy z makiem. A mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek oraz kakao. Wszystkie składniki dodajemy do piany białkowej i mieszamy delikatnie. Masę wykładamy do średniej blachy i pieczemy placek w temp 170 stopni przez 30 minut. Potem studzimy i dzielimy na dwie części. Zostawiamy 4 łyżki śmietany, a resztę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. A białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Następnie gdy wystygnie to dodajemy do ubitej śmietany i dzielimy ją na dwie części. Roztopioną ciemną czekoladę dodajemy do jednej części śmietany, a białą roztopioną do drugiej. Pierwszy placek układamy w blaszce i nasączamy kawą, wykładamy krem ciemny. Przykrywamy drugim plackiem i nasączamy herbatą, wykładamy krem biały. Należy udekorować polewą wykonaną z roztopionego w kąpieli wodnej masła ze śmietaną oraz czekoladą. Posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy.
Forma powinna do tego ciasta mieć 22/29
Forma powinna do tego ciasta mieć 22/29
zbysiowa
Prosimy o podanie wymiaru blaszki:)
marietta