madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto biszkoptowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.

Ciasto biszkoptowe z kremem

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z kremem

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 op galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego w proszku

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z kremem
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ucieramy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, a także po jednym żółtku, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę, pieczemy 30-40 minut w temp. 180*c.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwie części.
Krem czekoladowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Dolną część biszkoptu smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, wierzch smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie tężejącymi galaretkami zalewamy ciasto, odstawiamy w chłodne miejsce, aby galaretki bardzo dobrze zastygły.