Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na wyśmienite ciasto z pysznym musem jabłkowym. Będzie ono doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

mus jabłkowy

  • składniki na ciasto biszkoptowe :
  • 6 jajek ( rozmiar M ),
  • 1,5 szklanki cukru ( szklanka poj. 210 ml ),
  • 1 szklanka mąki tortowej pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju.

 

  • masa jabłkowa :
  • 2 słoiki musu jabłkowego ( słoik 720 g ),
  • 4 galaretki ( smak i kolor dowolny ),
  • 2,5 szklanki gotowanej wody.

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

ETAP 1:

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na puszysta masę jajeczną. Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, a także wlać olej i zmiksować do połączenia wszystkich składników z masą jajeczną.

ETAP 2:

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

Jak już mamy przygotowane ciasto biszkoptowe blaszkę 35 na 25 wysmarować margaryna i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piekarnika i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

ETAP 3:

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

W czasie gdy ciasto upieczone stygnie przygotować galaretki, a mianowicie dwie np. jak u mnie agrestowe rozpuścić w szklance przegotowanej wody, a brzoskwiniową z winogronową rozpuścić w półtorej szklanki gotowanej wody. Rozpuszczone galaretki pozostawić do lekkiego stężenia .

ETAP 4:

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

Gdy ciasto już całkowicie wystygło przekroić je na dwa placki, do blaszki 36 na 25,5 położyć spodnią część placka. W międzyczasie przygotować zielony mus jabłkowy, do miski przełożyć cały mus jabłkowy wlać lekko stężałą galaretkę i wymieszać z musem do połączenia się w jedna całość. Zieloną masę jabłkowa przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.

ETAP 5:

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

W czasie gdy ciasto zastyga z jednym kolorem galaretek z musem wtedy przygotowujemy drugie galaretki, a właściwie dwa kolory razem lekko stężałe przelać do musu jabłkowego i również wymieszać do połączenia się w jena całość. Na stężały mus jabłkowy zielony położyć drugi placek upieczonym w kierunku galaretki z musem wylać na ciasto mus z galaretką i całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

mus jabłkowy

Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkami

Gotowe ciasto kroi się bardzo dobrze. Ciasto nie jest suche. Idealnie komponuje się z musem zrobionym z galaretkami. Tak jak wspomniałam galaretki można dodać kto jakie ma ochotę. Zapewniam, że będziecie zaskoczeni takim ciastem tak samo jak ja.

Ciasto świetnie się sprawdzi do kawy dla gości, a również na przyjęcie urodzinowe czy imieninowe lub dowolne święta. Serdecznie polecam choć sama go uplanowałam to zaskoczył mnie smak tego ciasta. Wszystkie zdjęcia znajdują się na moim blogu link w opisie.