Sposób przygotowania:
Ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i galaretkamiETAP 1:
Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na puszysta masę jajeczną. Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, a także wlać olej i zmiksować do połączenia wszystkich składników z masą jajeczną.
ETAP 2:
Jak już mamy przygotowane ciasto biszkoptowe blaszkę 35 na 25 wysmarować margaryna i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piekarnika i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
ETAP 3:
W czasie gdy ciasto upieczone stygnie przygotować galaretki, a mianowicie dwie np. jak u mnie agrestowe rozpuścić w szklance przegotowanej wody, a brzoskwiniową z winogronową rozpuścić w półtorej szklanki gotowanej wody. Rozpuszczone galaretki pozostawić do lekkiego stężenia .
ETAP 4:
Gdy ciasto już całkowicie wystygło przekroić je na dwa placki, do blaszki 36 na 25,5 położyć spodnią część placka. W międzyczasie przygotować zielony mus jabłkowy, do miski przełożyć cały mus jabłkowy wlać lekko stężałą galaretkę i wymieszać z musem do połączenia się w jedna całość. Zieloną masę jabłkowa przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
ETAP 5:
W czasie gdy ciasto zastyga z jednym kolorem galaretek z musem wtedy przygotowujemy drugie galaretki, a właściwie dwa kolory razem lekko stężałe przelać do musu jabłkowego i również wymieszać do połączenia się w jena całość. Na stężały mus jabłkowy zielony położyć drugi placek upieczonym w kierunku galaretki z musem wylać na ciasto mus z galaretką i całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
mus jabłkowy
Gotowe ciasto kroi się bardzo dobrze. Ciasto nie jest suche. Idealnie komponuje się z musem zrobionym z galaretkami. Tak jak wspomniałam galaretki można dodać kto jakie ma ochotę. Zapewniam, że będziecie zaskoczeni takim ciastem tak samo jak ja.
Ciasto świetnie się sprawdzi do kawy dla gości, a również na przyjęcie urodzinowe czy imieninowe lub dowolne święta. Serdecznie polecam choć sama go uplanowałam to zaskoczył mnie smak tego ciasta. Wszystkie zdjęcia znajdują się na moim blogu link w opisie.