ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżówka jest bardzo łatwa, bardzo smaczna i jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

Łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa

 

  • drożdże świeże 7 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 7 sztuk "L",
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • masło stopione 100 gram,
  • mąka tortowa 50 dag, sól 1 szczypta,
  • śliwki 50 dag,
  • maliny 250 gram,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa
Świeże drożdże pokruszyć do miski, od razu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy i mikserem dokładnie połaczyć składniki do białości z 3 minuty.

Dodać do drożdży letnie mleko ze stopionym masłem, wsypać przesianą mąkę tortową z solą i mikserem połączyć składniki z 3 minuty, ciasto ma być nie za gęste, nakryć talerzem miskę i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i nałożyć do trzech keksówek silikonowych (lub 1 forma 35x25 cm), na wierzch ciasta dodać połówki śliwek i maliny.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45 minut, w foremkach ciasto wystudzić, prtzed podaniem posypać pudrem cukrem.
Łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa
Drożdże nie muszą wyrastać jako zaczyn.
Łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa
Ciasto ma mieć konsystencję dość luźną.
Łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa
Ciasto powinno podwoić mocno objętość swoją.
Łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa
Owoce śliwki lekko powciskać w ciasto.
Łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa
Łatwa drożdżówka śliwkowo-malinowa