Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 377]

Babka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składa się z niewielkiej ilości składników, ale dzięki wanilii jest wyjątkowo smaczna. Musicie spróbować.

Babka wielkanocna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka wielkanocna

 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450)
  • 4 jaja
  • 1 i1/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • puder do posypania babki
  • tłuszcz + bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna

1.

Babka wielkanocna
Podane w przepisie składniki dokładnie wymieszać.

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku do uzyskania jasnej masy. Kolejno dodawać po łyżce przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Składniki dokładnie wymieszać.

2.

Babka wielkanocna
Formę z kominem wysmarować tłuszczem i wlać ciasto.

Formę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto.

3.

Babka wielkanocna
Piec przez ok. 45-50 minut w temp. 180°C.

Piec przez ok. 45-50 minut w temp. 180°C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.