Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto z galaretką wiśniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i prosty przepis na biszkopt z galaretką wiśniową i czekoladą. Szybki i zarazem bardzo popularny wypiek. Idealny do niedzielnej kawy.

Ciasto z galaretką wiśniową

Składniki:

Ciasto z galaretką wiśniową

 

  • ciasto:
  • 200 g szklanka mąki pszennej
  • 100 g szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • galaretka wiśniowa:
  • 120 g galaretki wiśniowej
  • 350 ml gorącej wody
  • ganasze czekoladowy:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto z galaretką wiśniową
Ciasto biszkoptowe:

Jajka ucieramy z obydwa cukrami. Dodajemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Galaretka wiśniowa:

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy.

Na zimne ciasto wylewamy lekko przestudzoną galaretkę. Chłodzimy w lodówce.

Ganasze czekoladowy: 

Czekoladę drobno kroimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Śmietankę lekko podgrzewamy(nie gotujemy). W trakcie rozpuszczania się czekolady z masłem dodajemy ciepłą śmietankę. Mieszamy, aż się połączą. Lekko studzimy. Ganasze wylewamy na chłodne ciasto. Dowolnie dekorujemy.