kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne i lekko kwaśne ciasto z rabarbarem. Szybkie i proste do zrobienia. Polecam na deser lub podwieczorek.

Ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

na ciasto kruche :

  • 1 szkl mąki
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka z czubkiem cukru pudru
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka do podsypania

na drugie ciasto :

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki z czubkiem mąki
  • 3 szczypty proszku do pieczenia

na rabarbar :

  • 30 dag oczyszczonego rabarbaru
  • 3 łyżki cukru

Ponadto :

  • blaszka 16 x 16 x 6
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem
Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w nieduże kawałeczki. Przekładamy do miski i wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy. Z mąki i masła robimy kruszonkę i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakuwamy widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. W międzyczasie przekładamy rabarbar na cedzak, odsączamy.

Do kubeczka wkładamy wszystkie składniki na drugie ciasto i mieszamy do połączenia. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą i przekładamy rabarbar oraz polewamy przygotowanym ciastem. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem
Obrany i umyty rabarbar kroimy i zasypujemy cukrem.
Ciasto z rabarbarem
Na stolnicy z masła i mąki robimy kruszonkę.
Ciasto z rabarbarem
Pozostałe składniki dodajemy do kruszonki.
Ciasto z rabarbarem
Rabarbar wykładamy na podpieczony spód ciasta.