BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1405]

Ciasto z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przyszedł czas na rabarbar ,więc dzisiaj polecam bardzo dobre ,smaczne i rozpływające się w ustach ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem

 

  • masło 200 g,
  • cukier puder 200 g,
  • mąka 250 g,
  • jajka 4 szt,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem
Rabarbar po oczyszczeniu pokroić na 1 - 1,5 cm kawałki, zasypać cukrem i lekko oprószyć cynamonem odstawić.

Ciasto: 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.

Cały czas miksując dodawać jajka, następnie przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Miksować do całkowitego połączenia składników.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki , na wierzchu rozłożyć pokrojony ale odciśnięty z nadmiaru soku rabarbar.

Na rabarbar rozłożyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. 

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kruszonka;

masło wygnieść razem z cukrem pudrem , dodając mąkę.
Ciasto z rabarbarem
Rabarbar oczyszczamy ,odcinamy końcówki i kroimy na kawałki wielkości 1 - 1,5 cm
Ciasto z rabarbarem
Oczyszczony i pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i oprószamy cynamonem
Ciasto z rabarbarem
Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę
Ciasto z rabarbarem
Cały czas miksując dodawać żółtka a następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciasto z rabarbarem
Ciasto dokładnie wymieszać do połączenia składników
Ciasto z rabarbarem
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką średniej wielkości blaszki
Ciasto z rabarbarem
Na ciasto rozłożyć odciśnięty z nadmiaru soku rabarbar
Ciasto z rabarbarem
Piec w 180 stopniach około 50 - 60 minut
Ciasto z rabarbarem
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem