Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto biszkoptowo -śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Można to ciasto zrobić w ten sam sposób z innymi owocami.

Ciasto biszkoptowo -śliwkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto biszkoptowo -śliwkowe

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NADZIENIE
  • 1,5 kg wypestkowanych śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowo -śliwkowe
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, w trakcie ubijania dodawać po trochu cukier, ubić na sztywno. Do piany stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec w 175 stop przez ok.30 minut. NADZIENIE: Śliwki zmiksować blenderem. Przełożyć śliwki do rondla i na wolnym ogniu, doprowadzić do zagotowania. Dodać cukier, chwilę poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dobrze rozmieszać, odstawić do zastygnięcia. Marmoladę wyłożyć na wierzch ciasta, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia marmolady.
Ciasto biszkoptowo -śliwkowe
śliwki umyte, osączone, wydrylowane i przekrojone na połowę
Ciasto biszkoptowo -śliwkowe
przygotowywanie ciasta biszkoptowego na ciasto biszkoptowo śliwkowe