Sposób przygotowania:
Ciasto błękitna góra lodowaPrzygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Małymi partiami dodawać cukier, aż do momentu rozpuszczenia. Dodać żółtka, następnie mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, najlepiej łyżką drewnianą. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąc z formy i przekroić na dwie równe części.
Przygotowanie błękitnej masy budyniowej:
Budyń ugotować w jednej szklance mleka. Zdjąć z palnika i wsypać niebieski proszek. Wymieszać aż do rozpuszczenia. Gorący jeszcze budyń wylać na jeden blat biszkoptu, przykryć drugim.
Przygotowanie masy budyniowej:
Kremówkę ubić na sztywną pianę, po czym dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Wyłożyć na drugi blat biszkoptu.
Przygotowanie galaretki:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i gdy zacznie tężeć, wylać na masę śmietanową. Całe ciasto schłodzić w lodówce.
SylaUla