Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto błękitna góra lodowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miało być całkiem inne ciasto, ale z racji braku czasu musiałam coś wymyślić na szybko i tak oto powstał ten deser. Mam nadzieję, że wam przypadnie do gustu.

Ciasto błękitna góra lodowa

Składniki:

Ciasto błękitna góra lodowa

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na błękitną masę:

  • 1 budyń wanilinowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie niebieskiej galaretki

Składniki na masę śmietanową:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g mascarpone
  • cukier puder do smaku

Składniki dodatkowe:

  • 1 opakowanie niebieskiej galaretki

Sposób przygotowania:

Ciasto błękitna góra lodowa

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Małymi partiami dodawać cukier, aż do momentu rozpuszczenia. Dodać żółtka, następnie mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszać, najlepiej łyżką drewnianą. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąc z formy i przekroić na dwie równe części.

Przygotowanie błękitnej masy budyniowej:

Budyń ugotować w jednej szklance mleka. Zdjąć z palnika i wsypać niebieski proszek. Wymieszać aż do rozpuszczenia. Gorący jeszcze budyń wylać na jeden blat biszkoptu, przykryć drugim.

Przygotowanie masy budyniowej:

Kremówkę ubić na sztywną pianę, po czym dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Wyłożyć na drugi blat biszkoptu.

Przygotowanie galaretki:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i gdy zacznie tężeć, wylać na masę śmietanową. Całe ciasto schłodzić w lodówce.