kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Biszkopt z kremem i truskawkami, galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto z kremem, truskawkami i galaretką. Krem zrobiony na maśle z dodatkiem cukru pudru. Polecam na deser.

Biszkopt z kremem i truskawkami, galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z kremem i truskawkami, galaretką

Na biszkopt :

  • 2 jajka
  • 2 łyżki z czubkiem cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki z dużym czubkiem mąki
  • trochę proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem i truskawkami, galaretką
Przygotowujemy biszkopt:

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Do ubitej masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut ( do suchego patyczka ).

Następnego dnia:

Gotujemy budyń i studzimy. Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia. Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Do miski wkładamy masło i cukier puder, miksujemy przez około 15 minut i dodajemy partiami chłodny budyń, miksujemy aż masy się połączą i wkładamy do lodówki do stężenia.

Od truskawek odrywamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na kremie i wlewamy stężoną galaretkę.

Na krem :

1 budyń waniliowy w proszku ( 0,5 l )
2 łyżki cukru
150 g masła
5 łyżek cukru pudru

Pozostałe składniki :

2 krystaliczne galaretki
0,4 l gorącej wody
20 dag truskawek
tortownica o średnicy 24
papier do pieczenia

Biszkopt z kremem i truskawkami, galaretką
Jajka i oba cukru ubijamy na puszystą masę.
Biszkopt z kremem i truskawkami, galaretką
Do ubitych jajek wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Biszkopt z kremem i truskawkami, galaretką
Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy a następnie gotujemy.
Biszkopt z kremem i truskawkami, galaretką
Masło i cukier puder miksujemy do połączenia aż masa wyraźnie zbieleje.