WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Budyń kokosowy z białą czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Budyń kokosowy ugotowany z dodatkiem wiórków kokosowych na mleku na koniec wymieszany z białą czekoladą. Pyszny na gorąco i na zimno.

Budyń kokosowy z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń kokosowy z białą czekoladą

 

  • ok. 350ml zimnego mleka
  • 3 łyżeczki budyniu kokosowego
  • 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych najlepiej takich drobnych
  • 3 płaskie łyżeczki cukru
  • 4 kostki białej czekolady

Sposób przygotowania:

Budyń kokosowy z białą czekoladą

ETAP 1:

250 mililitrów zimnego mleka wlać do rondelka. Do mleka wsypać wiórki kokosowe i zagotować. Gotować kilka minut od zagotowania.

W pozostałych 100 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy i cukier. Zawiesinę wlać na gotujące się mleko i mieszać cały czas gotując aż budyń zgęstnieje. Na koniec wrzucić do budyniu kostki białej czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Budyń przelać do miseczki lub pucharka.

Budyń można podawać na gorąco od razu po ugotowaniu lub wystudzić i schłodzić w lodówce.

Budyń kokosowy z białą czekoladą
Ugotowany budyń kokosowy w rondelku przed przelaniem do miseczki
Budyń kokosowy z białą czekoladą
Biała czekolada dodana do gorącego budyniu
Budyń kokosowy z białą czekoladą
Budyń z cukrem rozmieszany w zimnym mleku
Budyń kokosowy z białą czekoladą
Wiórki kokosowe wsypane do zimnego mleka przed zagotowaniem