Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkami i czereśniami
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy.
Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu.
Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Gdy galaretka stężeje wykładamy pokrojone na małe cząstki truskawki i zalewamy zimną truskawkową galaretką. Wkładamy do lodówki do ponownego schłodzenia.
Całość pójdzie nam zdecydowanie szybciej jeśli galaretki rozpuścimy dużo wcześniej.
Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu.
Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Gdy galaretka stężeje wykładamy pokrojone na małe cząstki truskawki i zalewamy zimną truskawkową galaretką. Wkładamy do lodówki do ponownego schłodzenia.
Całość pójdzie nam zdecydowanie szybciej jeśli galaretki rozpuścimy dużo wcześniej.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki