rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Biszkopt z truskawkami i czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Zwykły biszkopt, z kremem truskawkowym przełożony podwójną galaretką. Nic prostszego, a do kawy pasuje idealnie :)

Biszkopt z truskawkami i czereśniami

Składniki:

Biszkopt z truskawkami i czereśniami

 

  • Na kwadratową formę o boku 24cm:

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 1 kostka miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok 300 g zmiksowanych truskawek

 

  • Galaretka I:
  • Ok 500 g wydrylowanych czereśni
  • 1 galaretka wiśniowa

 

  • Galaretka II:
  • Ok 200 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami i czereśniami
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy.

Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie powoli zmiksowane owoce. Gotową masę wykładamy na wierzch naszego biszkoptu.

Czereśnie drylujemy, układamy na masie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

Gdy galaretka stężeje wykładamy pokrojone na małe cząstki truskawki i zalewamy zimną truskawkową galaretką. Wkładamy do lodówki do ponownego schłodzenia.

Całość pójdzie nam zdecydowanie szybciej jeśli galaretki rozpuścimy dużo wcześniej.