ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Porzeczki idealnie smakują w tym cieście ucieranym w połączeniu z bitą śmietaną, kwaskowatość porzeczek łagodzi bita śmietana.

Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną

 

  • jajka 4 sztuki "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • margaryna miękka 15 dag,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • porzeczki czerwone 1/2 kg,
  • śmietana 30% zimna 330 ml,
  • śmietan fix 1 opakowanie,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną

ETAP 1:

Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną
Masa będzie o grudkowatej konsystencji ale ma taka być.

margarynę, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć z 4 minuty na największych obrotach, masa będzie o grudkowatej konsystencji, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki na gęste ciasto.

ETAP 2:

Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną
Forma silikonowa idealnie nadaje się do wypieku ciasta.

Do formy silikonowej 25x25 cm wyłożyć łyżką ciasto, wierzch wygładzić.

ETAP 3:

Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną

Porzeczki obieram przy pomocy widelca, ogonek wkładam między zęby widelca i i ciągnę do góry, porzeczki spadają do miski, porzeczki rozsypać na cieście i delikatnie przycisnąć w ciasto, piekarnik nagrzany na 18oC, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto dobrze wystudzić.

ETAP 4:

Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną

Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać puder cukier, śmietanfix i mikserem ubić na sztywno śmietanę.

ETAP 5:

Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną

Ubitą śmietanę rozsmarować na wierzchu wystudzonego ciasta, ozdobić porzeczkami i posypać kakao, schować do lodówki.