Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto "Bomba czekoladowa"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowanie tego deseru nie zajmuje dużo czasu. Nie jest również czasochłonne. Jest to pewnego rodzaju tort, tylko odwrócony. Nadzienie przygotowałam z bitej śmietany. wiem jest to kaloryczny dodatek, ale przez to oszczędzamy czas.

Ciasto "Bomba czekoladowa"

Składniki:

Ciasto "Bomba czekoladowa"

na ciasto

  • 500 ml śmietany 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g czekolady karmelowej
  • 30 g kakao
  • 20 g śmietanfix
  • 2 blaty gotowego ciasta biszkoptowego

Sposób przygotowania:

Ciasto "Bomba czekoladowa"
300 ml zimnej śmietany 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy kakao, 100 g cukier puder i 10 g śmietanfixu. Miksujemy. 200 ml zimnej śmietany 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy 100 g cukru pudru i 10 g śmietanfixu. Miksujemy.

Okrągłą miskę wypełniamy folią spożywczą. Boki formy układamy jednym, blatem biszkoptowym przyciętym odpowiednio do formy. W środek formy smarujemy krem kakaowy. Następnie smarujemy krem śmietankowy.

Na wierzchu układamy drugi blat biszkoptowy przycięty do formy.

Chłodzimy dwie godziny. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy. Zdejmujemy folię spożywczą.

Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.

Rozpuszczoną czekolada polewamy wierzch ciasta.