Sposób przygotowania:
Ciasto biała truskawka
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 °C do efektu suchego patyczka.
Krem z białej czekolady:
Śmietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamaną białą czekoladę. Zdejmujemy z palnika i odczekujemy około 2 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy (aż czekolada się rozpuści). Całość schładzamy, odstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszysto.
Frużelina truskawkowa:
W garnuszku mieszamy truskawki z cukrem, stawiamy na palnik i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z palnika. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z owocami uważając żeby nie powstały grudki. Całość chłodzimy do czasu gdy owoce zaczną gęstnięć.
Nasączenie:
3/4 szkl. wody mieszamy pół na pół z likierem cytrynowym lub wódką.
Przekładanie:
Biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 blaty. Bierzemy 1 blat biszkoptu, nasączamy go dokładnie, dajemy połowę frużeliny, 1/2 kremu z białej czekolady, układamy biszkopt-nasączamy-frużelina-krem z białej czekolady-biszkopt-smarujemy resztką kremu lub polewamy białą czekoladą lub dekorujemy bitą śmietaną.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 °C do efektu suchego patyczka.
Krem z białej czekolady:
Śmietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamaną białą czekoladę. Zdejmujemy z palnika i odczekujemy około 2 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy (aż czekolada się rozpuści). Całość schładzamy, odstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszysto.
Frużelina truskawkowa:
W garnuszku mieszamy truskawki z cukrem, stawiamy na palnik i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z palnika. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z owocami uważając żeby nie powstały grudki. Całość chłodzimy do czasu gdy owoce zaczną gęstnięć.
Nasączenie:
3/4 szkl. wody mieszamy pół na pół z likierem cytrynowym lub wódką.
Przekładanie:
Biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 blaty. Bierzemy 1 blat biszkoptu, nasączamy go dokładnie, dajemy połowę frużeliny, 1/2 kremu z białej czekolady, układamy biszkopt-nasączamy-frużelina-krem z białej czekolady-biszkopt-smarujemy resztką kremu lub polewamy białą czekoladą lub dekorujemy bitą śmietaną.
SylaUla