pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Ciasto biała truskawka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Połączenie delikatnego biszkoptu, musu z białej czekolady i orzeźwiającej, dodającej świeżości i sprawiającej że ciasto jest jeszcze delikatniejsze frużeliny truskawkowej. Możemy użyć owoców świeżych jak i mrożonych.

Ciasto biała truskawka

Składniki:

Ciasto biała truskawka

Biszkopt:

Krem z białej czekolady :

Frużelina truskawkowa :

Sposób przygotowania:

Ciasto biała truskawka
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 °C do efektu suchego patyczka.

Krem z białej czekolady:

Śmietankę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamaną białą czekoladę. Zdejmujemy z palnika i odczekujemy około 2 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy (aż czekolada się rozpuści). Całość schładzamy, odstawiamy do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ubijamy na puszysto.

Frużelina truskawkowa:

W garnuszku mieszamy truskawki z cukrem, stawiamy na palnik i podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy i zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z palnika. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z owocami uważając żeby nie powstały grudki. Całość chłodzimy do czasu gdy owoce zaczną gęstnięć.

Nasączenie:

3/4 szkl. wody mieszamy pół na pół z likierem cytrynowym lub wódką.

Przekładanie:

Biszkopt przekrawamy w poprzek na 3 blaty. Bierzemy 1 blat biszkoptu, nasączamy go dokładnie, dajemy połowę frużeliny, 1/2 kremu z białej czekolady, układamy biszkopt-nasączamy-frużelina-krem z białej czekolady-biszkopt-smarujemy resztką kremu lub polewamy białą czekoladą lub dekorujemy bitą śmietaną.