slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto mleczna kanapka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto. Kakaowy biszkopt i mocno mleczny krem to świetne połączenie. Do tego polewa czekoladowa.

Ciasto mleczna kanapka

Składniki:

Ciasto mleczna kanapka

 

 

  • krem:
  • 150 g masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 360 g serka homogenizowanego
  • 2 szkl mleka pełnego w proszku

 

  • polewa: 100 g deserowej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • Blaszka 24x24 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto mleczna kanapka
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier, potem miksujemy na najniższych obrotach i dodajemy partiami po 1 żółtku i olej. Wyłączamy mikser.

Do masy przesiewamy mąkę wraz z kakao i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni- do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy do ostygnięcia.

Z zimnego ciasta zdejmujemy delikatnie papier i przecinamy je na dwie części. Dolną część ciasta wkładamy ponownie do blaszki.

Krem: masło przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia.

Wykładamy krem na ciasto, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. W mikrofalówce (lub w kąpieli wodnej) roztapiamy czekoladę z mlekiem i masłem i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na całą noc.