Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ciasto bretońskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Śliwki i rodzynki moczyć przez 30 minut w letniej wodzie. Wyjąć, odsączyć, osuszyć.

Ciasto bretońskie

Składniki:

Ciasto bretońskie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bretońskie
Śliwki i rodzynki moczyć przez 30 minut w letniej wodzie. Wyjąć, odsączyć, osuszyć. Śliwki wypestkować, można je również pokroic na drobniejsze kawałki (według uznania). Jajka ubić na jednolitą masę, dodawać stopniowo przesianą makę, sól, cukier.Ciągle miksując dolewac mleko. Gdy masa będzie jednolita, dodać śliwki i rodzynki, wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy i piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gdy wierzch ciasta zbrązowieje, wyjąć z piekarnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.