Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ciasto budyniowe z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepyszne budyniowe ciasto nie wymagające pieczenia!

Ciasto budyniowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto budyniowe z truskawkami

 

  • Składniki:
  • ( na małą blachę )

 

  • mleko - 2,5 szklanki
  • budyń malinowy z cukrem - 1 op
  • masło - 100 g
  • żółtko - 2 szt
  • cukier - 0,5 szklanki
  • mąka - 0,5 szklanki
  • aromat waniliowy do ciast - 1 łyżka
  • herbatniki - ok. 150 g
  • truskawki - 200 g
  • galaretka truskawkowa - 1 op

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe z truskawkami
1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem.Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem.Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone truskawki i zalewamy lekko teżejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej na noc! )Smacznego!