WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2009]

Ciasto chatka puchatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto chatka puchatka czyli ciasto/deser na zimno na herbatnikach, z białego sera, z dodatkiem galaretki i polewą czekoladową.

Ciasto chatka puchatka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto chatka puchatka

 

  • ok. 30 herbatników
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300ml gorącej wody
  • 500g sra białego półtłustego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 110g masła
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • Polewa:
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

Ciasto chatka puchatka

ETAP 1:

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i ostawić do stężenia. Pokroić na paski.

Masło i ser wyjąć żeby miały tą samą temperaturę. Ser zmielić lub zblendować a następnie utrzeć z miękkim masłem cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 1/3 masy wymieszać z kakao. Na folii aluminiowej ułożyć trzy rzędy herbatników po 5 ciastek w jednym.

Na ciastkach rozsmarować równomiernie masę kakaową i przykryć drugą warstwą ciastek. Na środkowy pas ciastek nałożyć trochę jasnej masy, na to paski galaretki i resztę białej masy. Pomagając sobie folią podnieść boczne pasy herbatników nachylając je ku sobie. Powinny się zamknąć w trójkąt. Jeśli nie da rady tak jak u mnie to na wierzchu ułożyć resztę herbatników aby zakryć masę.

Ciasto schłodzić w lodówce. Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Posmarować ciasto. Ponownie schłodzić. Pokroić na kawałki.

Ciasto chatka puchatka
Ciasto polane czekoladą i schłodzone w lodówce
Ciasto chatka puchatka
Ciasto po złożeniu boków, oblożone z góry herbatnikami
Ciasto chatka puchatka
Reszta masy serowej jasnej wyłożona na galaretkę
Ciasto chatka puchatka
Pasek galaretki nałożony na środkowy pas herbatników posmarowany masą
Ciasto chatka puchatka
Masa kakaowa rozsmarowana na herbatnikach