Sernik bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Intensywnie bananowy sernik, bardzo sycący, szybki w przygotowaniu, osłodzony erytrytolem, ale można zamienić na zwykły cukier.

Sernik bananowy

Składniki:

Sernik bananowy

 

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 250g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki budyniu
  • 150g erytrytolu
  • aromat waniliowy
  • opcjonalnie 2 łyżki odżywki białkowej

Sposób przygotowania:

Sernik bananowy
Obrane ze skórki banany, jajka, biały ser twarogowy, jogurt naturalny, budyń o dowolnym smaku - u mnie waniliowy ( można zamienić na mąkę ziemniaczaną), erytrytol (w ilości wedle uznania, ja daję zazwyczaj około 150g) oraz aromat waniliowy umieścić razem w misce. Opcjonalnie można dodać odżywkę białkową, dzięki niej sernik będzie bardziej sycący. Zmiksować wszystko blenderem.

Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać sernikową masę do blaszki. Piec sernik w temperaturze 180 stopni ponad 30 minut, aż sernik zrobi się zwarty, po sprawdzeniu patyczkiem nie będzie w środku lejący.