peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Ciasto cynamonowe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczne ciasto - w sam raz na zbliżające się Święta

Ciasto cynamonowe z rodzynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto cynamonowe z rodzynkami

 

  • Blacha 25 X 35

 

 

  • 2 łyżki proszku do pieczenia

 

 

  • 0,5 łyżeczki soli

 

 

  • 250 g brązowego cukru

 

  • 350 g rodzynek

 

 

  • 12 łyżek świeżego soku pomarańczowego

 

 

  • 4 jaja

Sposób przygotowania:

Ciasto cynamonowe z rodzynkami
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, po kilku minutach odcedzamy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających piasek. Następnie dodajemy cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową - mieszamy. Jajka mieszamy z mlekiem i sokiem pomarańczowym - ubijamy za pomocą drewnianej miksera. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste ale wilgotne. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzamy też patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło). Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Ciasto cynamonowe z rodzynkami
CIASTO CYNAMONOWE Z RODZYNKAMI - po upieczeniu