Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z kremem cytrusowym
Robimy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę (oba rodzaje), proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, suche składniki stopniowo dodajemy do masy z jajek, mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy, pieczemy w 180 st.C ok.40 min., do suchego patyczka.
Robimy krem: wyciskamy sok z pomarańczy i cytryn. Sok umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, całość podgrzewamy, aż zgęstnieje, dodajemy łyżeczkę oliwy, studzimy, miksujemy z masłem.
Biszkopt studzimy, nasączamy wodą z cytryną, na wierzch wykładamy krem.
Robimy krem: wyciskamy sok z pomarańczy i cytryn. Sok umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, całość podgrzewamy, aż zgęstnieje, dodajemy łyżeczkę oliwy, studzimy, miksujemy z masłem.
Biszkopt studzimy, nasączamy wodą z cytryną, na wierzch wykładamy krem.