Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 653]

Ciasto czekoladowe z kremem cytrusowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodycz czekoladowego biszkoptu połączona z kwaskowym smakiem kremu z soku z cytryn i pomarańczy - ciacho w sam raz do niedzielnej kawy.

Ciasto czekoladowe z kremem cytrusowym

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kremem cytrusowym

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kremem cytrusowym
Robimy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę (oba rodzaje), proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, suche składniki stopniowo dodajemy do masy z jajek, mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy, pieczemy w 180 st.C ok.40 min., do suchego patyczka.

Robimy krem: wyciskamy sok z pomarańczy i cytryn. Sok umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, całość podgrzewamy, aż zgęstnieje, dodajemy łyżeczkę oliwy, studzimy, miksujemy z masłem.

Biszkopt studzimy, nasączamy wodą z cytryną, na wierzch wykładamy krem.