Sposób przygotowania:
Ciasto obłędnie cytrynowe
Żółtka oddzielamy od białek. Jedno żółtko odkładamy.
Z białek ubijamy pianę – odstawiamy. 5 żółtek ucieramy z brązowym cukrem (do uzyskania jednolitej, gładkiej masy). Dodajemy partiami miękką margarynę – ucieramy. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z 2 cytryn i sok z 1 cytryny – ucieramy Dodajemy ubita wcześniej piane z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy 35-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Robimy lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder. Po upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Z białek ubijamy pianę – odstawiamy. 5 żółtek ucieramy z brązowym cukrem (do uzyskania jednolitej, gładkiej masy). Dodajemy partiami miękką margarynę – ucieramy. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z 2 cytryn i sok z 1 cytryny – ucieramy Dodajemy ubita wcześniej piane z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – pieczemy 35-50 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Robimy lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder. Po upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem.
Odstawiamy do wystygnięcia.