SUPERPRZEPIS

Ciasto cytrynka bez pieczenia

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto cytrynka bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Cytrynka to po prostu taka moja wersja sernika na zimno. Ciasto składa się z kilku warstw, które w całość wiążą galaretki cytrynowe. Spód zrobiłam z herbatników ale można ciasto zrobić również na niskim biszkopcie.

Składniki:

Ciasto cytrynka bez pieczenia

 

  • 800 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka
  • 5 galaretek cytrynowych
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 300 ml zimnej śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynka bez pieczenia
Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Przelać na płaski talerz i zostawić do całkowitego stężenia. Można sobie ją przygotować dzień wcześniej.

Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej.

Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, u mnie wyszło 15 sztuk. Przygotowaną blaszkę wstawić do lodówki do schłodzenia. Kolejne dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Ser przełożyć do miski, dodać cukier waniliowy i dokładnie zmiksować. Jeśli wolimy bardziej słodkie oczywiście można dodać więcej cukru. Stężałą na talerzu galaretkę pokroić w kostkę. Do masy serowej dodać wystudzone 2 galaretki rozpuszczone w 400 ml wody. Całość dokładnie zmiksować. Dodać także galaretkę pokrojoną w kostkę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do schłodzonej blaszki i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki.

Następną galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie wylać ją na masę serową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki.

Przygotować ostatnią galaretkę. Rozpuścić ją w 250 ml goracej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka już wystygnie i będzie tężejącą ubić śmietankę. Następnie do ubitej śmietanki wlewać ciurkiem wystudzoną galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na wierzch ciasta. Całość posypać startą czekoladą. Znowu wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Przed podaniem ciasto wystawć kilkanaście minut wcześniej z lodówki.
Ciasto cytrynka bez pieczenia
Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Przelać na płaski talerz i zostawić do całkowitego stężenia. Można sobie ją przygotować dzień wcześniej. Stężała galaretke pokroić w kostkę.
Ciasto cytrynka bez pieczenia
Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, u mnie wyszło 15 sztuk. Przygotowaną blaszkę wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ciasto cytrynka bez pieczenia
Ser przełożyć do miski, dodać cukier waniliowy i dokładnie zmiksować. Jeśli wolimy bardziej słodkie oczywiście można dodać więcej cukru. Do masy serowej dodać wystudzone 2 galaretki rozpuszczone w 400 ml wody. Całość dokładnie zmiksować. Dodać także galaretkę pokrojoną w kostkę i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto cytrynka bez pieczenia
Masę przełożyć do schłodzonej blaszki i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki.