slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Babka z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na słodką babkę z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Babka wyszła delikatna i wilgotna. Polecam.

Babka z rabarbarem

Składniki:

Babka z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Babka z rabarbarem
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i odcinamy końcówki a następnie kroimy w plasterki 1 cm. 

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość i zrobi się gęstsza. Potem dolewamy roztopione masło i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę do ciasta do blaszki (keksówka 12x26cm), na wierzch wykładamy rabarbar. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

deser