Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Cytrynowo - czekoladowa pianka na biszkoptach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne puszyste ciasto bez pieczenia. Coś dla zapracowanych lub tych bez większych zdolności kulinarnych.

Cytrynowo - czekoladowa pianka na biszkoptach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowo - czekoladowa pianka na biszkoptach

 

  • 0,5 kg lekkiego serka
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki zapachu cytrynowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • łyżka kakao
  • opakowanie żelatyny 50 g

Sposób przygotowania:

Cytrynowo - czekoladowa pianka na biszkoptach
Dużą blachę wykładamy biszkoptami.. Żelatynę zalewamy szklanką mleka i odstawiamy aby napęczniała. Gdy już to zrobi lekko ją podgrzewamy i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do serka wlewamy resztę mleka, dodajemy zapach i sok z cytryny, wszystko razem dokładnie miksujemy. Jajka zanurzamy we wrzątku, a następnie ubijamy białka na sztywno. Gdy piana już nam nie wypada z naczynia wsypujemy cukier waniliowy i miksujemy aż się rozpuści i utrwali białka. Pianę partiami przekładamy do serka i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Dodajemy żelatynę przelewając przez siteczko aby nie było grudek, jeszcze pokrojona czekolada i dokładnie mieszamy. Wykładamy na ciastka, równamy i posypujemy kakao. Odstawiamy do stężenia i aby biszkopty naszły wilgocią. 
Cytrynowo - czekoladowa pianka na biszkoptach
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie utrwalamy cukrem waniliowym
Cytrynowo - czekoladowa pianka na biszkoptach
Białka partiami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy
Cytrynowo - czekoladowa pianka na biszkoptach
Na koniec dodajemy żelatynę i czekoladę, a następnie wylewamy na ciastka
Cytrynowo - czekoladowa pianka na biszkoptach
Ciasto jest najlepsze gdy masa całkowicie stężeje a biszkopty przejdą jej wilgocią