gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Truskawkowiec ze śmietanką cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobry placek, kiedyś już robiłam podobny tylko że z malinami i bez masy cytrynowej. Teraz wyszedł jeszcze lepiej.

Truskawkowiec ze śmietanką cytrynową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowiec ze śmietanką cytrynową

 

  • CIASTO
  • 8 żółtek
  • 30 dag cukru pudru
  • 30 dag margaryny
  • 28 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • PIANA
  • 6 białek
  • 25 dag cukru
  • MASA TRUSKAWKOWA
  • 30 dag truskawek
  • 1 l śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec ze śmietanką cytrynową
CIASTO Margarynę, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy utrzeć mikserem . Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do żółtek delikatnie wymieszać. Podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 formy. Białka ubić dodać cukier i posmarować po ciastach. Piec na złoty kolor.MASA TRUSKAWKOWA Śmietanę ubić, dodać cukry, a następnie żelatynę rozrobioną w zimnej wodzie , później w cieplej wodzie ( wystudzić ciągle mieszając). Dodać do kremówki, później dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Połowę śmietany wyłożyć na jeden placek. Tężejącą galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Włożyć na 3 min do zamrażarki, wyłożyć na śmietanę, na galaretkę dać resztę śmietany, przykryć drugim plackiem, docisnąć i włożyć do lodówki na około 2 godz. 
Truskawkowiec ze śmietanką cytrynową
Na sam poczatek przygotować ciasta pod spód i na wierzch ciasta
Truskawkowiec ze śmietanką cytrynową
Na ciasto na brytfannie wyłożyć ubite białko
Truskawkowiec ze śmietanką cytrynową
Na upieczone ciasta wyłożyć masę śmietankową i galaretkę
Truskawkowiec ze śmietanką cytrynową
Wszystko składać jak w przygotowaniu i posypać cukrem pudrem