Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z galaretką porzeczkowąciasto
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Do białek dodajemy po łyżce cukier i ucieramy do rozpuszczenia.
Do masy dodajemy poklei żółtka.
Gdy masa ładnie się połączy wyłączamy robota i dodajemy olej oraz przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie ale dokładnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy z termoobiegiem w 170 stopniach 20-25 minut do suchego patyczka.
Jeżeli pieczecie na dwóch blachach to również z termoobiegiem w 170 stopniach przez 13-15 minut.
Upieczone ciasto studzimy i ściągamy papier.
masa
Odlewamy 3/4 szklanki mleka i rozpuszczamy w niej 3 budynie.
Resztę mleka zagotowujemy razem z czekoladą i cukrem - trzeba pilnować i mieszać, żeby czekolada nie przywarła do dna.
Gdy mleko zacznie sie gotować wlewamy zawiesinę z budyni i od zgęstnienia gotujemy przez 2 minuty
Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszysto i dodajemy do niego po łyżce budyniu- każdą kolejną dodajemy dopiero po dokładnym utarciu poprzedniej porcji.