reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto czekoladowe z galaretką porzeczkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie, mało słodkie czyli można zjeść więcej niż kawałek z lekka nutą porzeczek i białej czekolady.

Ciasto czekoladowe z galaretką porzeczkową

Składniki:

Ciasto czekoladowe z galaretką porzeczkową

 

  • Ciasto biszkoptowe
  • 5 jaj M
  • 5 łyżek cukru
  • 4 kopiate łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki kakao ( ciemnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z galaretką porzeczkową

ciasto

Ciasto czekoladowe z galaretką porzeczkową
ciasto jest dość suche dlatego dodajemy galaretkę i sok

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Do białek dodajemy po łyżce cukier i ucieramy do rozpuszczenia.

Do masy dodajemy poklei żółtka.

Gdy masa ładnie się połączy wyłączamy robota i dodajemy olej oraz przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie ale dokładnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy z termoobiegiem w 170 stopniach 20-25 minut do suchego patyczka.

Jeżeli pieczecie na dwóch blachach to również z termoobiegiem w 170 stopniach przez 13-15 minut.

Upieczone ciasto studzimy i ściągamy papier.

masa

Ciasto czekoladowe z galaretką porzeczkową
po dodaniu czekolady mleko trzeba cały czas mieszać

Odlewamy 3/4 szklanki mleka i rozpuszczamy w niej 3 budynie.

Resztę mleka zagotowujemy razem z czekoladą i cukrem - trzeba pilnować i mieszać, żeby czekolada nie przywarła do dna.

Gdy mleko zacznie sie gotować wlewamy zawiesinę z budyni i od zgęstnienia gotujemy przez 2 minuty

Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puszysto i dodajemy do niego po łyżce budyniu- każdą kolejną dodajemy dopiero po dokładnym utarciu poprzedniej porcji.