Sposób przygotowania:
Ciasto cytrynowe
Cytryny wyszorować, z 3 zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z 75 g cukru, dodać masło i skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać do masy, wyrobić na gładkie ciasto. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, piec 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Ciasto przełożyć z formy na talerz, odstawić do ostudzenia. Sok cytrynowy i 75 g cukru doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać rum. Lekko ostudzone ciasto polać jeszcze ciepłym syropem, odstawić. Pozostałe cytryny sparzyć, skórkę ponacinać w pionowe rowki, cytryny pokroić w plasterki. 200 g cukru rozpuścić z 3-4 łyżkami wody. Plasterki zanurzać w syropie, ułożyć na wierzchu ciasta i brzegu talerza. Syrop gotować jeszcze przez 2-3 min, wylać na cytryny, odstawić do zastygnięcia.