madzina12

madzina12

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ciasto cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto o ładnym żółtym kolorze, widocznymi ziarenkami maku i przyjemnym smaku cytrynki ;)

Ciasto cytrynowe

Składniki:

Ciasto cytrynowe

 

  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • żółtko
  • 4 cytryny, skórka i sok
  • 2 łyżki maku
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe
Masło utrzeć z cukrem. W osobnej misce ubić jajka i żółtko. Wlewać małymi porcjami do masła, ciągle miksując. Dodać skórkę, sok z cytryny i mak. Wymieszać z mąką, proszkiem i sodą. Wlać do formy i piec 25 - 30 min. w temp. 180'C

Tagi:

jajko jajka mak