Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Ciasto cytrynowe Bernadetty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nieco zmodyfikowane Kasine ciasto

Ciasto cytrynowe Bernadetty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cytrynowe Bernadetty

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe Bernadetty
Średnią keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok. Masło lub margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Ciągle miksując na niedużych obrotach dodajemy pojedynczo jajka, a następnie sok z cytryny zmieszany ze skórką. Do mąki dodajemy proszę do pieczenia i przesiewając przez sitko, dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej uprzednio keksówki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170- 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, możemy je posypać odrobiną cukru pudru.
Ciasto cytrynowe Bernadetty
Średnią keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Ciasto cytrynowe Bernadetty
Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok. Masło lub margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
Ciasto cytrynowe Bernadetty
Ciągle miksując na niedużych obrotach dodajemy pojedynczo jajka, a następnie sok z cytryny zmieszany ze skórką.
Ciasto cytrynowe Bernadetty
Do mąki dodajemy proszę do pieczenia i przesiewając przez sitko, dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.

Tagi:

jajko tarta jajka