dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ciasto cytrynowe dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wilgotne i aromatyczne ciasto, bardzo proste w przygotowaniu.

Ciasto cytrynowe dayzi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto cytrynowe dayzi

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe dayzi
Jajka myjemy i oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy, dodajemy cukier i żółtka.Następnie dodajemy mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i sok wyciśnięty z cytryn. Całość mieszamy. Do ciasta dodajemy pianę z białek i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryn. Ponownie miszamy. Wlewamy ciasto do wyłożnej papierem lub folią keksówki i pieczemy w 180 stopniach ok 40 - 50 min.
Ciasto cytrynowe dayzi
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na koniec dodajemy skórkę cytrynową.
Ciasto cytrynowe dayzi
Dokładnie wymieszane ciasto wylewamy do przygotowanej formy.
Ciasto cytrynowe dayzi
Po upieczeniu ciasto możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka