kasieńka88

kasieńka88

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, lekkie ciasto w sam raz na podwieczorek:)

Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową

Składniki:

Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową

 

  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 50g miękkiego masła
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 150g cukru
  • 160 g mąki tortowej
  • 20g budyniu waniliowego w proszku
  • Polewa:
  • 120g masła
  • 100g cukru pudru
  • 40g kakao
  • 50 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z polewą czekoladową
1) Cytrynę sparzyc i zetrzecz z niej skórkę. Oddzielic żółtka od białek, białka odstawic na bok. Żółtka utrzec razem z cukrem waniliowym, można do tego użyc miksera. Następnie dodac skórkę z cytryny i miękkie masło. Ucierac do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Z białek z dodatkiem szczypty soli a potem cukru ubic sztywną pianę. 2) Piane z białek delikatnie rozmieszac z masą żółtkową. Wypieszac razem z przesiana mąką i budyniem w proszku. Przygotowac blache do wypieku ciasta. Następnie przelac ciasto na blachę i piec w temp. ok. 180 stopni ok 30 - 40 min, wg uznania:) Po upieczeniu schłodzic. 3) Przygotowac polewę: w rondelku roztopic delikatnie masło. Wsypac powolutku kakao i cukier puder, dokładnie wymieszac, ciągle gotując. Nie dopuścic do gotowania się masy!!! Gdy polewa zacznie tężec, rozetrzec ją na cieście i obsypac wiórkami kokosowymi. Pozostawic na jakiś czas w chłodnym miejscu do stężenia polewy. Smacznego:)

Tagi:

jajko jajka