Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto cytrynowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo delikatne ciasto o cytronowym smaku

Ciasto cytrynowe z serem

Składniki:

Ciasto cytrynowe z serem

 

  • 20 dag masło,
  • 6 szt jajka,
  • 350 g cukier,
  • 3 łyzeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyzeczka soda oczyszczona Prymat,
  • 50 dag serek homogenizowany,
  • 2 szt kisiel cytrynowy,
  • 4 łyżki sok z cytryny,
  • 2 łyżeczki otarta skórka z cytryny,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z serem
Średniej wielkości formę wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Jajka z cukrem ubić do białości, dodać roztopione wystudzone masło, zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kisielem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, ciągle miksując. Pod koniec dodać serek, sok z cytryny i otartą skórkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45 minut.

Tagi:

jajko tarta jajka