Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto czarno-białe z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Słodkie ciasto z kakao i rodzynkami.

Ciasto czarno-białe z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czarno-białe z rodzynkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3-4 łyżeczki kakao
  • 100g rodzynek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czarno-białe z rodzynkami
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera, aż zwiększą swoją objętość, a następnie dosypać do nich mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Do składników dodać płynne składniki ciasta: olej i mleko, połączyć ze sobą mikserem, dodać rodzynki i wymieszać. Połowę ciasta wylać do formy wysypanej bułką tartą, resztę ciasta połączyć z kakao i 3 łyżkami mleka. Wylać przy pomocy łyżki na jasne ciasto w formie, na koniec wysypać na powierzchni resztę rodzynek. Piec ciasto ok. 30-40 min w 180st. C.
Ciasto czarno-białe z rodzynkami
Ciasto rozmieszać mikserem i wymieszać z rodzynkami.
Ciasto czarno-białe z rodzynkami
Ciemne ciasto rozlać na powierzchni jasnego.
Ciasto czarno-białe z rodzynkami
Na cieście rozsypać resztę pozostałych rodzynek
Ciasto czarno-białe z rodzynkami
Ciasto piec ok. 30 - 40 min. w 180 st. C.

Tagi:

jajko jajka