Sposób przygotowania:
Ciasto "Czekoladowa pokusa"
Pomysł i przepis na to ciasto jest w pełni autorski. Efekt końcowy pod względem smakowym przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) Ciasto nie prezentuje się wyjątkowo okazale, ponieważ całe jest ciemne i nie widać kolejnych warstw. Niemniej jednak smak ma znakomity! Białka ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu na puszysto ubijamy żóltka z cukrem - łaczymy z białkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao - mieszamy łyżką. Pieczemy na prostokątnej blaszce w temp. 180* ok. 35 minut. Śliwki kroimy w kostkę przekładamy do słoika, wlewamy wódkę, a reszte słoika dopełniamy gorącą wodą, słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3h. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao. W osobnym naczyniu robimy bitą śmietanę którą dodajemy do masy mascarpone - miksujemy. Na koniec dodajemy drobno startą czekoladę i śmietan-fix. Kiedy całość dobrze wymiksujemy dodajemy odciśniete śliwki i mieszamy łyżką. pozostałym spod śliwek ponczem nasączamy biszkopt, następnie równomiernie układamy masę. Herbatniki kruszymy w dłoniach na grubsze kawałki, posypujemy nimi masę i lekko dociskamy ręką. Na koniec czekolady rozpuszczamy ze śmietaną w kąpieli wodnej - polewamy herbatniki. Pyszne ciasto gotowe.