Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pysznie czekoladowe, mega wilgotne ciasto z czekoladą deserową i małą ilością mąki. W sam raz do kawki dla gości:)

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 125 g palmy
  • 2,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Palmę i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodać likier, wymieszać. Masę z żółtek wlać do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Do piany z białek stopniowo dosypywać cukier i cały czas ubijać. 1/3 ilości piany z białek dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać rózgą. Dodać resztę piany i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (użyłam tortownicy o średnicy 27 cm). Ciasto piec w 175 stopniach przez ok. 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki, ostudzić. Polać dowolną polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.