Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe
Palmę i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodać likier, wymieszać. Masę z żółtek wlać do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Do piany z białek stopniowo dosypywać cukier i cały czas ubijać. 1/3 ilości piany z białek dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać rózgą. Dodać resztę piany i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (użyłam tortownicy o średnicy 27 cm). Ciasto piec w 175 stopniach przez ok. 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki, ostudzić. Polać dowolną polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.