monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ciasto czekoladowe na mlecznej czekol.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moje pierwsze ciasto czekoladowe:) i wyszło bardzo smaczne:)

Ciasto czekoladowe na mlecznej czekol. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe na mlecznej czekol.

 

  • Składniki na tortownicę 18 cm:
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 15 dag mąki
  • masło i kakao do smarowania formy
  • Polewa:
  • 80 g margaryny tortowej
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe na mlecznej czekol.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. W misce masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Do masy maślanej cały czas ucierając wlewać stopniowo płynną przestudzoną czekoladę. Do miski dodawać po 1 żóltku i cały czas miksować. Mąkę przesiać do osobnej miseczki i stopniowo dodawać do masy maślano-czekoladowo-żóltkowej mieszając mikserem na małych obrotach. W kolejnej misce białka ubic na sztywno i delikatnie dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać kakaem. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 40-45 minut. Ciasto jest upieczone gdy patyczek jest suchy. Wyjąć ciasto z formy, przestudzić. Polewa: W rondelku roztopić margarynę. Dodać do niej stopniowo cukier puder i mieszać,aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i dodać kakao, porządnie wymieszać. Ciepłą oblać ciasto. Ciasto można też posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto czekoladowe na mlecznej czekol.
Do utartego masła dodawać stopniowo rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladę
Ciasto czekoladowe na mlecznej czekol.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszac z ciastem
Ciasto czekoladowe na mlecznej czekol.
Tortownice wysmarować masłem i wysypać kakao
Ciasto czekoladowe na mlecznej czekol.
Ciasto przelać do formy i piec około 40-45 minut w 180 st